Bröstböld
Rutiner kring hantering av bröstböld på amningsmottagningar
Syfte: Att tydliggöra olika vårdaktörers roller i omhändertagande av kvinnor med misstänkt bröstböld.
Vid misstanke om bröstböld
- Vid frågeställningen om bröstböld är amningsmottagningen första instans att göra en bedömning
- Bedömningen görs helst på plats på amningsmottagningen av amningsrådgivare alternativt via telefon om tid inte finns inom rimlig tid
- Amningsrådgivare bedömer patientens allmäntillstånd, om patienten misstänks behöva sjukhusvård utfärdas akutremiss till gynakuten
- För att minska trycket på akutsjukhusen, ring för tidsbokning av ultraljud i första hand till Capio BB S:t Göran specialistmödravård alternativt Aleris Ultragyn
- Capio BB S:t Göran specialistmödravård, tel: 08-587 010 60, S:t Göransplan 1
- Skicka sedan remiss i Take Care, gynekologiskt ultraljud, med information om symtom samt barnets ålder (kostnad när barnet är äldre än 42 dagar)
Capio BB S:t Göran och Aleris Ultragyn
Handläggning av patient där bröstböld är konstaterad
- Punktering, spolning och kateterinläggning. Information om sköljning muntligt och skriftligt. Får recept på sprutor och NaCl.
- Vid inläggning av pigtail kateter bokas patient för åb efter 2–3 d.
- Ultragyn tar ställning till odling och ev. behov av antibiotika därför är det inte nödvändigt med läkarkonsultation på amningsmottagningen.
- Informerar kvinnan att om resistensen är kvar efter 6–8 veckor ska kvinnan själv höra av sig till sin VC.
Efter remittering till BB S:t Göran eller Aleris Ultragyn
- Amningsrådgivare på amningsmottagningen ska efter ca 1 vecka ha en telefonuppföljning med kvinnan för amningsstöd efter kvinnans behov. Påminn att om resistensen är kvar efter 6–8 veckor ska kvinnan själv höra av sig till sin VC. Detta för att det har framkommit att många VC inte har väntelistor och då patienten är vuxen kan ansvaret läggas på dem.
Är resistensen kvar rekommenderas besök på VC med palpation och remiss till mammografi och vid behov cytologi efter mammografisvar.