Språktåget
16 september 2024
Språktåget syftar till att öka kunskapen om små barns språkutveckling och att inspirera föräldrar till att prata, ramsa, sjunga och läsa med sina barn. Genom att göra det från att barnen är nyfött/nyfått hjälper föräldrar, och andra vuxna i barnets närhet, barnet att utveckla sitt eller sina språk.
Det är ett sammanhållet material som dels riktar sig till alla vuxna runt barnet samt innehåller ett material för barn 0–6 år som behöver extra stöd i språkutvecklingen. Språktåget ger genom foldrar och affischer råd och tips om barns språkutveckling och genom boklistor, framtagna av biblioteksmedarbetare i länet, kan barn i språklig sårbarhet få hjälp att bygga språk. Språktåget är ett samarbete mellan biblioteken, logopedin och barnhälsovården i Stockholms län. Syftet är att stötta barns tal- och språkutveckling och hjälpa familjer att hitta till biblioteket och alla språkstimulerande böcker och material som går att låna där.
Varför ett språktåg?
Idén till Språktåget grundar sig i att det är flera aktörer inom en region som arbetar för att främja små barns språkutveckling. De olika aktörerna kan ha olika ingångar och sätt att arbeta med det.
Alla åker med tåget och en del barn behöver stanna lite längre på vissa stationer!
Här hittar du mer information och materialet om barns språkutveckling med mera: Språktåget - material och information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Region Stockholm)