Hiv under graviditet
Bakgrund
Hiv räknas som en kronisk sjukdom och är inget hinder för graviditet eller förlossning. Med dagens effektiva kombinationsbehandling hindras hiv-viruset att utvecklas i kroppen och virusnivåerna hålls på en mycket låg, oftast omätbar nivå. Vid dessa låga virusnivåer överförs inte smittan vid oskyddat sex eller under graviditet till fostret.
I Sverige rapporteras ungefär 400–500 fall av hiv varje år. Mer än hälften av dessa personer har fått hiv-infektionen före immigrationen till Sverige. Värst drabbat av hiv och aids är länder som ligger i Afrika, söder om Sahara.
Risk för smittöverföring från mor till barn är < 0,5 % om kvinnan är välbehandlad. Vaginal förlossning är förstahandsalternativ för kvinnor med välfungerande behandling. Kvinnorna bör inte amma då smittöverföring kan ske via bröstmjölken. Barnet får profylaktisk behandling i cirka fyra veckor efter förlossningen.
Handläggning av positivt hiv-svar
- Vid positivt hiv-svar kontaktar laboratoriet BMM via telefon samt brev i TC.
- Den gravida ska snarast till infektionsmottagning på KS Huddinge för konfirmationstest och start med antiviral behandling. Den gravida ska få sitt besked snarast, men inom en vecka.
- Besök bokas med ansvarig läkare och barnmorska för information om provsvar och fortsatt planering av graviteten. Går ansvarig läkare ej att få tag på kontaktas Spec-MVC, KS Huddinge eller Mhöl för att planera ett gemensamt besök för den gravida.
- Kontakt tas med Spec-MVC, KS Huddinge, telefon: 08-123 875 10 alternativ infektionsmottagningen, KS Huddinge, telefon: 08-123 871 29 alt. 08-123 871 72 för tidsbokning. Tid för fortsatt omhändertagande ska ges i direkt anslutning till att beskedet ges till paret. OBS: ge aldrig besked på en fredag.
- Även partnern bör vara med vid besöket.
- Fortsatta graviditetskontroller och förlossningen sker på KS Huddinge.
Vid misstanke om att ny smitta kan ha skett under graviditeten rekommenderas nytt prov.
Referenser
- Referensgruppen för Antiviral Terapi (RAV), Profylax och behandling av hivinfektion vid graviditet, 2017, www.sls.se/rav
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster./