Histaminförgiftning (scombroidförgiftning)
Orsakas av ett bakterietoxin som bildats i felaktigt förvarad eller tillredd makrill, tonfisk och bonito (fiskfamiljen Scombroidae). Även andra fiskarter kan ge upphov till förgiftning, till exempel sardiner, ansjovis. Bakterier omvandlar histidin till histamin. Histaminförgiftning har även rapporterats efter förtäring av andra livsmedel med höga halter av histamin och andra aminer, till exempel vissa hårda ostar.
Klinisk bild
Inkubationstiden är mycket kort, 15–60 minuter. Vanliga symtom är hettande, stickande känsla, kraftig huvudvärk, pepparbitter smak i munnen, intensiv rodnad, främst i ansiktet, hjärtklappning, "oro i kroppen", ibland andningsbesvär, diarréer och magont (inte kräkningar). Duration 2–3 timmar.
Behandling
Tabl desloratadin 5 mg, 2 x 1. I övrigt symtomatisk behandling. Fortsätt med desloratadin 5 mg, 2 x 1 i 5 dagar eller så länge symtomen varar.
Spåra källan och meddela restaurangen eller matleverantören.
ICD-kod: Urtikaria ospec L50.9