Hypotyreos i samband med graviditet
21 september 2022
Patientinformation
Provtagning på barnmorskemottagningen
I tidig graviditet kontrolleras ett blodprov som speglar sköldkörtelns funktion (TSH). Syftet är att upptäcka eventuell underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos.
Vad är hypotyreos?
Sköldkörteln styr kroppens ämnesomsättning. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan till exempel leda till att man känner sig trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet. Det finns bra behandling mot hypotyreos.
Hur påverkar hypotyreos graviditeten?
Obehandlad hypotyreos kan påverka fostrets utveckling. Det ökar också risken för till exempel missfall och för att kvinnan får högt blodtryck under graviditeten.
Hur behandlas hypotyreos?
Hypotyreos behandlas genom att man tillför sköldkörtelhormon så att hormonnivåerna blir normala. Hormonet, levotyroxin, finns i tablettform (Levaxin, Euthyrox) och tas en gång per dag. Läkemedlet ska inte tas samtidigt som järntabletter, det ska gå minst 2 timmar emellan.
Vad händer efter förlossningen?
Läkemedlet kan ofta sättas ut efter förlossningen. Läkaren på barnmorskemottagningen eller BB kommer att informera om medicineringen ska avslutas eller fortsätta. Man blir även kallad till sin vårdcentral för uppföljning med blodprover några veckor efter förlossningen.
Redan känd hypotyreos
Gravida med behandlad hypotyreos behöver i de allra flesta fall öka sin läkemedelsdos i tidig graviditet eftersom behovet av sköldkörtelhormon ökar. De sker via barnmorskemottagningen om det inte redan är gjort av ordinarie läkare. Efter förlossningen kan de flesta återgå till samma dos som före graviditeten.
Vid frågor
Kontakta barnmorskan på din barnmorskemottagning.