Läkemedel

Läkemedel under graviditet och amning

Läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott som den gravida tar före graviditeten och vid inskrivningen ska dokumenteras i MHV 1.

Samtliga läkemedel och kosttillskott som den gravida tar, kortare eller längre tid, under graviditeten ska dokumenteras i MHV 2.

Aktuell information om läkemedel under graviditet, amningsperiod och bedömning av eventuell fosterpåverkan finns på Janusinfo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bedömningarna på Janusinfo bygger på uppgifter från Medicinska födelseregistret och en kritisk värdering av vetenskaplig litteratur av nationella experter. Fokus vid värderingen är första delen av graviditeten och risken för fosterskador. Janusinfo ska fungera som en kunskapsbank av samlad, producentobunden läkemedelsinformation med både bredd och djup. Den ska förmedla de viktigaste läkemedelsnyheterna med fokus på det som är relevant i förskrivarens arbete.

Läkemedelsinformationscentralen – Karolic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. lämnar kostnadsfri upplysning om läkemedel och graviditet. Där kan man till exempel få bra information om tillgänglig kunskap om nya eller ovanliga läkemedel. Observera att Karolic endast är för personal.

Kontakt med Karolic

 • Telefon: 08-585 810 60, måndag–fredag, klockan 9–16
 • Elektronisk konsultationsremiss via TakeCare
 • Pappersremiss till:
  Läkemedelsinformationscentralen, Karolic
  Klinisk Farmakologi C1:68
  Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge
  141 86 Stockholm
 • E-post: karolic.karolinska@regionstockholm.se
  Obs! Inga personnummer etc. i e-postmeddelandet.

Om innehållet

Uppdaterad: 7 mars 2022

Utfärdad av: Mödrahälsovårdsenheten Region Stockholm

Till toppen